Ce angajați se caută în România după pandemie: domeniile cu cele mai multe locuri de muncă

de: Teodora Tudosie
11 06. 2020
Joseph Gruenthal / Unsplash

Piața muncii a fost și ea afectată de pandemie, iar după ridicarea restricțiilor au început să se ofere mai multe locuri de muncă, în special în anumite domenii.

Mulți angajați din România fie și-au piedut locul de muncă, fie au intrat în șomaj tehnic din cauza pandemiei. În luna mai, restricțiile au început să se relaxeze, așa că mulți angajatori au început să dea anunțuri de angajare pentru companiile lor, arată un studiu realizat de platforma de angajare eJobs. Potrivit lui Bogdan Badea, CEO-ul eJobs România, pe platforma sa au fost postate peste 40.000 de noi joburi, doar în luna mai.

„De la o săptămână la alta vedem semne ale revenirii, mai ales pe măsură ce se anunţă redeschiderea câte unui alt sector de activitate, precum horeca sau retailul din centrele comerciale – ambele zone fiind, în mod tradiţional, mari angajatori la nivel naţional. Numai în luna mai au fost postate aproximativ 40.000 de joburi noi pe platforma noastră, pentru toate domeniile. Deci, reîncep angajările, numai că, spre deosebire de anul trecut, nu mai sunt căutate absolut toate categoriile de candidaţi, ci doar anumite profile. Cel puţin pentru o perioadă”, spune Bogdan Badea.

Angajatorii oferă locuri de muncă în special în anumite domenii

Potrivit studiului eJobs, piaţa muncii arată complet diferit faţă de începutul anului. Unul dintre motive ar fi faptul că s-a inversat raportul de forţe dintre angajatori şi candidaţi. Dacă până acum angajatorii nu reușeau să ocupe toate locurile de muncă disponibile, s-a ajuns acum ca numărul cererilor din partea candidaţilor să depășească cu mult oferta de locuri de muncă.

Pe piața muncii din prezent, cei mai căutați sunt IT-iștii, dar și persoanele cu experiență în e-commerce, digital, retail, automatizări și medicii. Cei care se pricep la alte domenii nu se bucură de atât de multe oferte precum cei menționați anterior. Studiul arată că persoanele cu experienţă în jurnalism, în domeniul juridic, în industria de confecţii şi textile sau în imobiliare nu mai sunt căutați pentru angajare. Astfel, aceștia vor trebui fie să se reorienteze către alte cariere, fie să mai aștepte până își vor găsi un loc de muncă.

„Deşi încă ne aflăm cu toţii într-un context plin de incertitudine, oamenii de HR par să ştie foarte bine ce vor de la candidaţi în perioada următoare. Dincolo de specializările de care va fi cea mai mare nevoie în piaţă, recrutorii spun că, mai mult decât oricând, în decizia de angajare vor conta abilităţi precum rezolvarea situaţiilor complexe, adaptabilitate, capacitatea de a lua decizii rapid sau aptitudinile digitale. Toate acestea vin ca urmare a lecţiilor pe care ni le-a dat această criză, când toţi am văzut cât de important este să te poţi reinventa şi să găseşte noi resorturi de creştere, de pe o zi pe alta”, mai spune Bogdan Badea.